26

(0 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Pasekách

27

(3 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům ve Vrchovanech

28

(0 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům ve Vilémově

29

(34 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Borotíně

30

(10 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Mikulově

31

(7 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Třebušíně

32

(5 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Břidličné

33

(6 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům ve Slavošově

34

(11 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Kašovicích

35

(2 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Hostěnicích u Brna

36

(14 odpovědí, posláno do Závody)

Prostor pro diskusi k závodům v Hošťce

37

(10 odpovědí, posláno do Obecná diskuze)

38

(10 odpovědí, posláno do Obecná diskuze)

Vladi, řešil jsem to dost složitě. Nakonec jsem vyměnil podkováře (viz jedna z mých živností :-) ) a je to o poznání lepší. Oproti sezoně 2010, kdy jsem na všech pro mě důležitých závodech ztratil nějakou podkovu, jsme letos všechno doběhli s nohama v pořádku.

Pravděpodobně nedáváte na předek zadní podkovy, ale přední dvoučapkové podkovy a s největší pravděpodobností Equilibrium, které mají lepší překlápění a kůň tak rychleji odvalí přední nohu a tím pádem přední noha zmizí dřív, než zadní noha došlápne na její místo. Používají se obvykle, pokud má kůň ostroúhlejší kopyto (delší dopředu) a podkova se pak posadí kousek dozadu, aby při odrazu nebyla v kopytě moc velká páka, přes kterou se kůň odráží.

39

(10 odpovědí, posláno do Obecná diskuze)

Tak třeba můj názor jako první :-)

První pravidlo, kterým se rozhodně už řídím je: Co nepoužívám v treninku, s tím na závodech nezačínám!! (Toto byla draze a bolestivě získaná zkušenost :-) )

Pak je otázkou, jestli se kůň stíhá nebo strouhá. Pokud ano, tak hold asi chrániče použít a mít jich dost, abych mohl použít pořád čisté a suché. Pokud ne, tak preventivně bych je raději nepoužil, je velká šance odřenin právě ze zmíněných nečistot na trati.

Pokud se nestrouhá, tak je ještě varianta, kdy se jde třeba po loukách a je po dešti a klouže to, tak občas do prvního kola zvažuju strouhavky. Koně většinou běží první kolo divoce a když jim ujede noha, můžou se taky zbytečně dost kopnout. do dalšího kola to většinou oschne a koně se trochu uklidní.

Já osobně spíš řeším zášlapy a strhávání podkov u jednoho koně. Zkoušeli jsme zvony. Moc jsem tomu suchému zipu nevěřil, ale vydržely, ale téměř vždy se na delší trati udělaly nad korunkou menší odřeniny. Jakmile byla odřenina, tak jsem zvon nedával a běželi jsme třeba i s jedním zvonem.

40

(4 odpovědí, posláno do Obecná diskuze)

Tak ať je tu nějaká diskuse, tak já zkusím svůj názor:)

Já osobně používám raději mechanický fonendoskop, který má pro mě tu výhodu, že s ním často dokážu měřit rychleji a dokážu zohlednit i výkyvy v tepové frekvenci (slyším hned, jestli kůň zrovna teď na tři vteřiny zdvojnásobil frgvenci rpotože uviděl nějaký vjem, který jej rozrušil). Pola prostě vyplivne průměrné číslo za měřenou dobu. Další nevýhoda polaru je, že ne vždy změří do cca 5-10 vteřin, ale občas se stane, že se třeba půl minuty nemůže chytit a to je dost dlouho.

Naopak polar má obrovskou výhodu, že ho lze použít současně i za chůze či chlazení koně a dokáže změřit tep bez ohledu na jeho sílu (po delším chlazení bývá často špatně slyšitelný.)

Samozřejmě se jedná o polar sloužící k měření tepů před veterinou. Pak jsou ještě polary používané v treninku a eventuálně i v závodu. To jsou všechny polary, které mají snímač na gumovém obřišníku.