Téma: Krmení během závodu

Teprve začínám, v Borotíně jsem jela svoje první závody v životě (hobby 40 km). Při první veterině mi bylo řečeno, ať kobylce dám deku a nakrmím jí. Deka je mi jasná, zde netřeba vysvětlovat smile Ale to krmení mě překvapilo, nechali jsme kobylku akorát napást, neměli jsme s sebou nic navíc.
Takže by mě zajímalo, jak a čím krmíte během samotného závodu mezi koly? Já si totiž myslela, že se naopak nekrmí, aby kůň neběžel "s plným břichem".
Díky!

Re: Krmení během závodu

3

Re: Krmení během závodu

Moc díky, článek je opravdu výborný a mnohé mi osvětlil!

4

Re: Krmení během závodu

Ještě se zeptám, jaké množství mezi jednotlivými koly krmíte?
Když bych dávala řepné řízky, ochucené sladovým květem a s ovsem. Tak kolik těch řízků? Čtvrt litru (v suchém stavu) nebo méně? A také přemýšlím, když doma běžně dostává ke krmení jenom doslova hrstku ovsa s lněným semínkem, jestli jí najednou takováhle změna v krmení spíše neublíží?
Díky!

Re: Krmení během závodu

Já krmím tak akorát, aby to byla spíš ranní dávka (kterou kobylka nedostala big_smile ) rozdělená do více částí. Ale určitě je špatně zařazovat jakékoliv krmení, na které koník není zvyklý normálně v tréninku, to by koníkovi opravdu moc dobře neudělalo. Stejně jako náhlé navýšení dávky. Pokud koníka opravdu krmíte jen takto málo, připravte si do pauzy třeba jen to seno, mrkev, jablka, tvrdý rohlík a malou hrstičku ovsa, kterou dáváte. Prostě jen, aby jedl. Já mám jinak ty řepné řízky na krmení moc ráda, krmím je celoročně. Lněné semínko také, to vařím, ale před závody a během nich vynechávám, stejně jako olej.

6

Re: Krmení během závodu

Právě že kobyla je pořád trochu silnější, dalo nám hodně práce, aby zhubla a ještě by to trochu chtělo. Takže dávám opravdu jenom takhle symbolicky, s trochou extrudovaného lnu se sojou. Řízky dáváme akorát hubenýmu valachovi, znám je, jsou fajn, akorát je musí člověk dobře ochutit (teda minimálně pro toho našeho hubenýho frfňu).
Takže v našem případě jakékoliv krmení navíc během závodu nebude dobré. Zůstaneme tedy zatím u trávy, sena, jablek a pečiva.
Moc díky.